Spring naar inhoud

Over geestelijke verzorging

Geestelijke verzorging (of spirituele zorg) biedt begeleiding, hulpverlening en advisering bij levensvragen, bij vragen over geloof en twijfel, psyche en geloof, het gebrek aan een levensdoel en bij indringende gebeurtenissen zoals een relatiecrisis, burnout, ziekte, verlies, detentie, eenzaamheid, de naderende dood. De geestelijk verzorger is professioneel opgeleid  en geregistreerd bij een kwaliteitsregister en heeft een beroepsgeheim met betrekking tot de mensen die een beroep op hem/haar doen.

Ik begeleid en adviseer mensen door middel van gesprekken en actief luisteren, maar vooral door een aktieve aanpak van wat veranderen kan en moet om het leven weer op de rails te krijgen en/of meer vrijheid en geluk te ervaren. 

Inzet van geestelijke begeleiding gebeurt meestal naast de steun die men van dierbaren ervaart, zoals van vrienden of vriendinnen, andere zorgverleners en vrijwilligers.¬† Maar soms ook niet, bijvoorbeeld omdat men een professionelere begeleiding zoekt en eens met iemand vertrouwelijk wil spreken die als buitenstaander met een ‘frisse blik’ naar de situatie kijkt.